Fettisdagen

 In Kalender

Fettisdag

Tisdag den 28 februari 2017 – fettisdagen. Fettisdagen inleder, tillsammans med fläsksöndag och blå måndag, en längre fasteperiod med katolskt ursprung. I våra dagar intar fettisdagen en särställning genom att bakverket semla så starkt förknippas med den. Semlan, gjord på vitt mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker, fick sin utformning i början av 1900-talet. Den har sin förebild i hetväggen, ett högreståndsbakverk från 1700-talet.

Semlans väg går med all sannolikhet via den så kallade hetväggen, en bakad bulle fylld med mandelmassa. Dess namn kommer av tyskans ”heisse wecke”, som betyder varma kilar. Kilformen har kommit att flyttas över till semlorna, vars lock ofta har formen av en kil. Ordet hetvägg är sannolikt en ljudlik översättning från tyskan. Sådana åts i städerna bland de mer välbärgade och är kända sedan 1700-talet. Vanligen kryddades de med kummin. Hetväggen serverades gärna i en skål med varm mjölk.

Ibland påstås den svenske kungen Adolf Fredrik ha dött av alltför många hetväggar fettisdagen den 12 februari 1771. I verkligheten dog han av slaganfall, ett namn på både stroke och hjärtinfarkt, efter en i vår tids ögon enorm måltid. Måltiden bestod av ostron, hummer, surkål och hetvägg. Kungens frånfälle väckte starka känslor mot hetväggen och skalden Johan Gabriel Oxenstierna förde fram att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”. (nordiskamuseet.se)

Hos oss kan du beställa semlor mellan den 23 Januari- 3 Mars.
Din beställning till Fettisdagen den 28 februari vill vi ha senast onsdag den 22 februari.

SEMLA 27 kr (30 kr)
MINISEMLA 22 kr (25 kr)
GLUTENFRI SEMLA 32 kr (36 kr) Måste förbeställas minst 5 arbetsdagar innan.
LAKTOSFRI SEMLA 32 kr (36 kr) Måste förbeställas minst 5 arbetsdagar innan.

BRA ATT VETA
Er beställning vill vi ha senast 5 arbetsdagar innan beställningstillfället.
Priset inom parentes är inklusive moms.
Vi levererar gärna, transportkostnad tillkommer.

SaveSave

SaveSave

AugustiPåsk